Sekulariseringens betydning - Iversen, Hans Raun (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2012)
I et forsøg på at gøre status over forskningen og debatten om religion og sekularisering fremhæver dette bidrag Charles Taylors forståelse af livet i et sekulariseret samfund som en historisk bestemt situation, hvor mennesker i vesten lever under et konstant krydspres mellem forskellige betydningshorisonter med det resultat, at deres eksistentielle orientering er ambivalent og fluktuerende. Spørgsmålet om religion handler således ikke om et simpelt valg mellem forskellige standpunkter, men om en stadig kamp for eksistentiel orientering stærkt afhængigt af de skiftende sociale, kommunikative og følelsesmæssige sammenhænge, man indgår i. Til daglig lever de fleste danskere, uanset deres individuelle tro, stille og roligt, som om Gud ikke er til. Til andre tider, fx når de stilles over for en dødelig sygdom, kæmper de samme mennesker med at finde vej i deres ambivalente og fluktuerende, eksistentielle orientering. Religionens nye beskaffenhed kalder på genovervejelse af metoderne i studiet af religion i dag.