Religionshistorie og aksetid - Jensen, Hans J. Lundager (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2011)
<span style="font-family: "Palatino Linotype","serif"; font-size: 11pt; mso-ansi-language: DA; mso-bidi-font-size: 10.0pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA;">Artiklen præsenterer og diskuterer to artikler af den amerikanske religionssociolog Robert Bellah, “Religious evolution” fra 1964 og “What is Axial about the Axial Age?” (2005). I forhold til en generel mangel på interesse for en religionens historie (forskellig fra religionernes historie) blandt religionsvidenskabelige forskere anbefales Bellahs model som et frugtbart udgangspunkt for en revitalisering af en hæderværdig del af religionsvidenskaben, særlig når den kombineres med aktuelle diskussioner af ‘aksetiden’ og Merlin Donalds biokulturelle, kognitive model for hominid evolution.