Hvor står forskningen aktuelt i tidlig kristendom? - Petersen, Anders Klostergaard (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2009)
Artiklen tegner med udgangspunkt i The Cambridge History of Christianity 1. Origins to Constantine et billede af det paradigmeskift, der i løbet af de sidste 25 år er sket i forskningen i tidlig kristendom. Samtidig peger artiklen på en række centrale nybrud, der illustrerer forskellen i forhold til den tidligere forskning. Det drejer sig om relationen mellem tidlig kristendom og jødedom; opgøret med kulturel ‘kassetænkning’ og essentialisme i rekonstruktionen af tidlig kristendom; fremhævelsen af mangfoldighed og opløsning af kategorierne ortodoksi og heterodoksi; opløsningen af gnosisbegrebet; et øget fokus på regionale studier; besindelse på mentalitetshistorisk arbejde. Den anmeldte bog fremhæves – trods mangler – som den på markedet bedste, hvis man vil have grundig information om og præsentation af, hvor forskningen i tidlig kristendom aktuelt befinder sig.