Kirkebygninger i religionsmodellens grænseflade. Mellem fælles kulturarv og folkekirkeligt magtmonopol - Iversen, Hans Raun (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2015)
The organization and work of The Danish National Church form the core of the Danish model of religion. One might, therefore, think that this would also include the church buildings used by the church. I argue that the church buildings used by The National Church and especially the pre-Reformation buildings are placed in the borderland of the Danish model of religion, since they belong to the common cultural heritage although they are administered by the church. I analyze the historically conditioned ownership followed by an outline of the interpretations of the buildings endorsed by respectively the official church and its members. The special situation pertinent to the church buildings of Copenhagen is described before the final analysis of the principles underlying the decision by the Minister of Cultural Affairs on the bishop’s suggestion to close down 14 churches in Copenhagen in 2013. I conclude that church buildings in Denmark hold a status similar to holy cows in India. Folkekirkens organisation og virksomhed udgør den danske religionsmodels kerneområde. Herudfra slutter man let, at det også må gælde de kirkebygninger, som folkekirken gør brug af. Det er denne artikels tese, at folkekirkens kirkebygninger, og særligt den dominerende del af dem, som er bygget før reformationen, hører hjemme i den danske religionsmodels grænseflade. Dette fordi de tilhører den fælles kulturarv, selv om de er undergivet folkekirkelig administration. Artiklen beskriver først bygningernes historisk betingede ejendomsretlige status, dernæst den folkelige og kirkelige tolkning af bygningerne, og endelig redegøres der for de særlige forhold omkring kirkerne i København. Til sidst analyseres de principielle retningslinjer om kirkebygninger, der kommer til orde gennem Kulturministerens afgørelse af 14 kirkelukningssager i Københavns Stift i 2013. Konklusionen lyder, at kirkebygningernes status i Danmark er sammenlignelig med de hellige køers status i Indien