Til RvT 78, Tema-artikel: Fra kult til kunst: Eksempler på det usynliges symbolske synlighed - Albinus, Lars (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2026)
Denne artikel vil indgå i RvT 78: Tema: Det synligt formede English abstract: The invisible is part of the visible in various ways. In a religious and artistic context symbols work to combine these dimensions in order to conjure up another world, transcendent as well as immanent. With examples spanning from Greek philosophy and poetry to cultic statues and renaissance paintings, the article attempts to draw out various implications of the invisible in visual representations and in the constitution of meaning. The main topic will be Cranach the Elder’s painting of Saint Jerome in the Wilderness. Dansk resume: Det usynlige indgår i det synlige på forskellige måder. I en religiøs og kunstnerisk kontekst kombineres de to dimensioner gennem symboler, der tjener til at fremmane en anden virkelighed, såvel transcendent som immanent. Med eksempler, der strækker sig fra græsk filosofi og digtning til kult-statuer og renæssance-kunst, er det artiklens formål at tydeliggøre det usynliges forskelligartede implikationer i visuelle udtryk og meningsdannelse. Hovedeksemplet vil være Cranach den Ældres maleri af den hellige Jeronimus i naturen.