Scientologgy - et barn af moderniteten? - Rasmussen, Ulrik Houlind (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2005)
I forlængelse af Webers berømte og ambivalente analyse af modernitetens rationalisering anses nye religiøse bevægelser ofte for særligt veltilpassede til moderne, rationaliserede samfund. Forfatteren diskuterer eksisterende forsøg på at forstå Scientology som en specifik moderne religion (Locke, Wallis, Whitehead, Wilson) og argumenterer for, at tilsyneladende modsætninger i Webers tese i virkeligheden skyldes simplificeringer, hvor den dialektiske forståelse af moderniteten som karakteriseret af rationalisering og affortryllelse såvel som irrationalisering og genfortryllelse overses. Den såkaldte Joachim Ritterskoles fortolkning vha. begrebet ‘kompensation’ eller en ‘positiv splittelse’ muliggør forståelsen af nye religiøse bevægelser som klare manifestationer af netop det, som Weber anså for fundamentalt for den moderne verden.