Kongen, krigen og Ringen - Kinch, Nanna (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2005)
Den engelske forfatter J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre (RH) kan betragtes som et stykke moderne mytologi, der udviser samme trefunktionelle struktur, som den franske religionsforsker Georges Dumézil har identificeret i indoeuropæisk mytologi og religion. Trefunktionaliteten kommer til udtryk i Ringens Broderskab, hvor førstefunktionen repræsenteres af Gandalf (magtens magiske side) og Aragorn (magtens politiske side), andenfunktionen (krig og kamp) repræsenteres af Legolas, Gimli og Boromir, og tredjefunktionen (frugtbarheden) repræsenteres af de fire hobbitter. Den trefunktionelle struktur optræder ikke blot blandt disse personer og deres kulturelle baggrunde, men også i de handlingstråde, personerne følger, og i måden, hvorpå de konfronteres med Saurons ondskab. Trefunktionaliteten former således fortællingen i dens tre grundtemaer: kongen, krigen og Ringen.