Óðinn - en guddommelig shaman? - Christensen, Torben Hammersholt (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2008)
Denne artikel undersøger om Óðinn kan karakteriseres som en guddommelig shaman og tager udgangspunkt i en analyse af Ynglinga Saga kap. 6-7 med særlig inddragelse af eddadigtene Lokasenna 24 og Hávamál 155 samt Eiríks saga rauða 4. Jens Peter Schjødt har ret i, at Óðinn ikke primært kan karakteriseres som shaman, men analysen viser, at der bestemt findes en ’shamanistisk struktur’ i hans magiske evner. En shamanistisk tolkningsmodel kan dermed kaste lyse over mere dunkle passager i kilderne og underbygge særlige filologiske tolkninger, men kun som et supplement til andre modeller.