Hvad er det i grunden, vi rekonstruerer? - Schjødt, Jens Peter (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2007)
I religionshistoriens forskningshistorie har der været en tendens til at se religioner som sammenhængende tankesystemer. Man har nok været opmærksom på, at de kunne ændre sig over tid; men man har sjældent overvejet, om kohærensen i den religiøse opfattelse i forskellige geografiske områder, hos forskellige individer og selv hos ét og samme individ stemmer overens med det, vi ved om nutidige religioner. Denne artikel søger derfor at diskutere problemer vedrørende forskellige former for diversitet samt de konsekvenser, disse problemer har for vore rekonstruktioner af fortidige religioner. Det konkluderes, at skønt der er flere problemer, end man tidligere har erkendt, så er det faktisk muligt at arbejde med fortidige religioner, så længe vi er bevidste om de forskellige niveauer i vore kilder, idet vi skelner mellem lokale og individuelle forestillinger på den ene side og strukturelle karakteristika på den anden.