Kætterbegrebet i den danske reformationstid - Lausten, Martin Schwarz (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2012)
I forlængelse af fordømmelsen af Luther for kætteri og hans egen forfølgelse af kættere drøfter artiklen kætterdommen over lægmanden Melchior Hoffmann ved de lutherske myndigheder i Flensburg i 1529. Som led i den åndelige kontrovers mellem katolikken Poul Helgesen (Paul Helie) og de første evangeliske forkyndere anklagede begge parter gensidigt hinanden for kætteri (1525-1535). Med den etablerede evangelisk-lutherske kirke fra 1537 gjorde både Hans Tausen, biskop fra 1542, og Peder Palladius, biskop fra 1537, udfald mod, hvad de opfattede som kættere, det vil sige katolikker, ikke-lutherske protestanter og jøder.