Tid, betydning og ritualdynamik - Nielbo, Kristoffer Laigaard (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2011)
<span style="line-height: 110%; font-family: "Times New Roman","serif"; font-size: 10pt; mso-ansi-language: #0006; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-fareast-font-family: ’Times New Roman’; mso-fareast-language: DA; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="da">Udgangspunktet for denne artikel er brugen af ’fjerne faktorer’ i evolutionære tilgange til religion og ritualer, særligt gen-selektionismen. Artiklen argumenterer for, at evolutionsteori peger på nye muligheder for generalisering inden for religions- og ritualstudier, men at ’nære faktorer’ såsom betydning og oplevelse er vigtige for undersøgelsen af, hvordan kommunikativ og ritualiseret adfærd fungerer gennem tid. Til sidst bruges et etologisk feltstudie til at illustrere, hvordan ritualisering skaber saliente adfærdsfænomener, der igangsætter betydningsdannelse og frigør deltagerne fra deres umiddelbare adfærdsdispositioner.