Grænsebegreber - Madsen, Lars (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2011)
Ud fra et sammenlignende perspektiv forsøger jeg i denne artikel at fremdrage en fælles struktur af begreberne ‘das Ganz andere’ i Rudolf Ottos Das Heilige og ‘det uudsigelige’ i Ludwig Wittgensteins Tractatus logico-philosophicus. Jeg hævder, at disse begreber fungerer som grænsebegreber, idet de angiver en sproglig, semantisk grænse. Tesen er, at denne grænse samtidig afspejler et, af Otto og Wittgenstein antaget, grundforhold for mennesket nemlig forholdet mellem en transcendent instans og et subjekt. Der argumenteres for, at det først er i anerkendelsen af denne grænse mellem subjektet og det transcendente som absolut og uoverstigelig, at grænsebegreberne kan forstås i deres fulde omfang.