Ved forsvaret for disputatsen "Transformationen Gottes. Abwandlungen des Begriffs des Unbedingten in der Moderne" - Andersen, Vagn (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2009)
Indledningsforelæsningen fra disputatsforsvaret præsenterer kort hovedideerne i afhandlingen Transformationen Gottes. Abwandlungen des Begriffs des Unbedingten in der Moderne. Forfatterens projekt har været at konfrontere sig med Jürgen Habermas’ eftermetafysiske tænkning som en religionsfilosofisk udfordring. Det begreb om ubetingethed, som fortsat indgår i Habermas’ sprogfilosofi, betragtes som skæringspunktet mellem to tankelinjer henholdsvis udgående fra Hegel og Kierkegaard. I den forstand kan det ses som en sidste sekulariseret transformation af den metafysiske gudstanke. På den baggrund diskuterer afhandlingen, i hvilken form teologi fortsat kan overleve side om side med Habermas’ filosofi. Inden for Habermas’ egen tænkning synes en hovedsageligt sekulariserende hegelsk tankelinje fremherskende, skønt han – modsat Hegel – ikke prætenderer nogen restløs ophævelse af religion i filosofi. Inspireret af Kierkegaard fremsætter forfatteren et alternativt forslag, som efter hans opfattelse er mere kompatibelt med Habermas’ egen modernitetsforståelse.