Mannlige verdier i antikken og deres tilsynekomst kontra fravær i De eleusinske mysteriene - Håland, Evy Johanne (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2009)
Den følgende artikkelen er i to deler. Første delen behandler mannlige verdier i antikkens Hellas, ut fra en komparativ innfallsvinkel som nytter materiale fra lignende moderne mediterrane samfunn, først og fremst forestillingene knyttet til ’ære og skam’. Den andre delen diskuterer hvordan disse verdiene kommer til syne eller legges til side i De eleusinske mysteriene. Det betyr at selv om det følgende hovedsakelig fokuserer på mannlige verdier, gjennom definisjon og beskrivelse av disse, må også de kvinnelige verdiene i samfunnet behandles