Mindfulness – en religionssociologisk analyse af et moderne fænomen - Gottfredsen, Rikke (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2015)
ENGLISH ABSTRACT: Mindfulness is a phenomenon increasingly attracting interest in Denmark. It is offered by many different types of providers. This research categorizes in a complete sample of mindfulness providers in Aarhus the way in which these providers communicate their affiliation with mindfulness as respectively Buddhism, spirituality or a-religious technique. This is done using the criteria’s authorization, text reference and visual reference. The article’s research shows that mindfulness is offered as a-religious technique, but claims simultaneously, based on Hornborg and Durkheim, that even this alleged a-religiosity can be considered religious. DANSK RESUMÉ: Mindfulness er et fænomen i vækst. Den udbydes af mange forskellige typer af udbydere. Denne undersøgelse kategoriserer i et komplet sample af mindfulness-udbydere i Aarhus måden hvorpå disse udbydere kommunikerer deres tilhørsforhold til mindfulness som henholdsvis buddhisme, spiritualitet eller a-religiøs teknik. Dette gøres ved hjælp af kriterier inden for autorisation, tekst- og visuelle referencer. Artiklens undersøgelse viser, at mindfulness udbydes som a-religiøs teknik, men hævder samtidigt med udgangspunkt i Hornborg og Durkheim, at selv denne påståede a-religiøsitet kan kaldes religiøs.