Udstigere og immunsystemer, asketer og akrobater. Om Peter Sloterdijks Du musst dein Leben ändern. Über Anthropotechnik - Jensen, Hans J. Lundager (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2013)
ENGLISH ABSTRACT: A presentation and discussion of Peter Sloterdijk’s monumental work from 2009, You Must Change Your Life. The author regards asceticism (in the etymological sense of exercise, training) both as an anthropological constant, the rea-son behind bio-cultural and cultural evolution, and as a special, conscious lifestyle, first formulated in the axial age (from around 500 BC). The analysis can (partly against the author’s own intentions) be seen as an important contribution to an evolutionary history of religion. A fuller understanding of the phenomenon of asceticism as a cultural constant needs, however, the supplement provided by Emile Durkheim’s theory of the ‘negative cult’. DANSK RESUMÉ: En gennemgang og diskussion af Peter Sloterdijks monumentale værk fra 2009, Du musst dein Leben ändern. Fænomenet askese (i betydningen øvelse, træning) ses her dels om en antropologisk konstans, årsagen til bio-kulturel og kulturel evolution, dels som en særlig bevidst livsstil, som først formuleres i aksetiden (fra ca. 500 f.Kr.). Analysen kan (delvis imod forfatterens egne intentioner) ses som et væsentligt bidrag til en evolutionær religionshistorie. Forståelsen af fænomenet askese som kulturhistorisk konstans kan imidlertid med fordel suppleres med inddragelse af Emile Durkheims analyse af ‘negativ kult’.