Agerbrugeren, den intellektuelle og individet. Præsentation og fortolkning af religiøs evolution efter Robert Bellah. Med en annoteret bibliografi over de historiske stadier, Bellah-style - Lang, Bernhard (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2013)
ENGLISH ABSTRACT: Robert Bellah’s theory of religion and cultural evolution is illus-trated with three important phases: early horticulture, the invention of intellctual re-ligion in ancient Israel, and modern individualism. Bellah’s model is expanded with early horticulture as an independent phase. DANSK RESUMÉ: Inden for rammerne af Robert Bellahs evolutionære skema gives en oversigt over tre vigtige faser i religionshistorien: tidligt agerbrug, aksetidens intellektuelle religion, illustreret med eksempler fra israelitisk religion og tidlig kristendom samt moderne, individualistisk religion. Tidligt agerbrug bør betragtes som en selvstændig fase, mellem jæger-samler-kultur og arkaiske statslige kulturer.