Ph.d.-afhandling om Myōshinji - Borup, Jørn; Tanabe Jr., George J. (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2003)
“Er du dybest set ikke bare en turist?”, spurgte en rinzai zen-mester (shike) mig engang, da jeg interviewede ham om forskellige ting vedrørende hans liv. En så udtalt mistænkeliggørelse af, hvad jeg i det mindste selv betragtede som en plausibel, akademisk metode, er naturligvis ikke ny. At studere levende religion ved at inddrage andet og mere end klassiske og ‘rigtige’ tekster anses ofte som helligbrøde ikke blot på universitære institutioner, men også hos skolastisk sindede buddhister. De fleste feltarbejdere inden for buddhismen vil på et eller andet tidspunkt blive dirigeret hen mod helligteksterne, for der står sandhederne. Eller de vil blive præsenteret for meditationsmesteren, der ....