Shamanismes substrukturer i Kalevala - Nielsen, Mikael Kuusisto (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2005)
Forskningen tager ofte for givet, at det finske national-epos, Kalevala, og dets folkloristiske baggrund er af shamanistisk natur. Denne identifikation hviler normalt på en implicit eller ikke-eksisterende definition af begrebet ‘shamanisme’. Artiklen her vil følge Lazlo Vajdas definition og forstå shamanisme som en kompleks struktur, der omfatter otte substrukturer: ekstase, zoomorfe hjælpeånder, ikke-zoomorfe skytsånder, initiation, sjælerejse, en særlig kosmologi, kamp mellem shamaner og diverse udrustning. Alle disse substrukturer findes i Kalevalamaterialet. Imidlertid har shamanisme i egentlig forstand også en bestemt social kontekst, som knytter substrukturerne sammen til en helhed, og denne kontekst kan ikke klart identificeres i Kalevala-materialet. Kalevala og dets folkloristiske kilder kan derfor ikke bestemmes som shamanisme i egentlig forstand.