Akhenaton, Moses og den moderne monoteismedebat - Frandsen, Paul John (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2008)
Artiklen er en grundlæggende præsentation af Jan Assmanns teori om sammenhængen mellem monoteisme og vold med særlig fokus på spørgsmålet om de religionshistoriske forudsætninger for monoteismens fremkomst. I bidraget drøftes Assmanns påpegning af en forbindelse mellem den ægyptiske religiøse revolution under Akhenaton og den senere jødiske monoteisme. Det fremhæves imidlertid også, hvordan de to adskiller sig fra hinanden. Endelig pointeres, hvordan relationen mellem Atonreligionen og en senere jødisk monoteisme først og fremmest skal ses i lyset af et stykke erindringshistorie, der etablerer forbindelsen mellem de to.