Xunzis ritualanalyse - Nielsen, Klaus Bo (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2008)
Denne artikel undersøger en oldkinesisk filosofs syn på ritualernes praksis i samspil med moderne sociologiske forståelser af religion. Den ritualteoretiker, jeg her vil beskæftige mig med, er de er n kinesiske forfatter Xunzi eller Xun Kuang (310-230 f. Kr.). I hans afhandling om ritualer (Li Lun) går han videre end blot at beskrive den rituelle akt, og anlægger en mere distanceret indstilling til ritualet og skitserer dermed en sociologisk baseret ritualteori, som har lighedspunkter med klassiske positioner som Durkheim, Radcliff-Brown og Rappaport. Det er i dette lys, at Xunzis ritualteori fortjener at blive taget alvorligt.