Korstogstankens reformulering i 1600-tallets England - Brænder, Morten (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2007)
Traditionelt betragtes hellig krig i en kristen kontekst som en overvejende middelalderlig foreteelse. Denne artikel anfægter denne opfattelse, idet den hævder, at den reformulering af korstogstanken, som fandt sted blandt de engelske puritanere i årene op til borgerkrigens udbrud i 1642, forenede to elementer, der i allerhøjeste grad skulle forme det moderne: Den verdslige askese, der forfinede den individuelle disciplinering, og den realiserede eskatologi, der skabte grundlag for en dennesidig opfattelse af historiens forløb.