Echoes of Creation : Fractal Recursivity in Mythic Discourse - Frog (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2022)
ABSTRACT: Fractal recursivity describes the fractal-like projection of a pattern and associated evaluative framework on different orders of scope. The concept has been developed for the analysis of semiotic ideologies, but is here applied to mythology as a sign system. It provides a new tool for approaching echoes of cosmogonic events on a localized scope. The phenomenon is illustrated through cases in both narrative and ritual from non-Christian Scandinavian religion. The study reveals that fractal recursivity operates in relation to conceptions of time as organized into periods or temporalities. These are ideologically structured as governed by different ranges of what is possible, approached through Bakhtin’s concept of chronotope. Fractal recursivity’s transpositions can interfere with the chronotope in which they occur. Comparison with Finno-Karelian and Christian traditions shows that the phenomenon is shaped by ideologies through which the complexity and organization of temporalities are organized. RESUME: Fraktal rekursivitet beskriver en semiotisk proces, hvorigennem et betydningsmønster og dets rammer for evaluering projiceres over på forskellige anvendelsesområder. Begrebet er udviklet til analyse af semiotiske ideologier, men anvendes her til analyse af mytologi forstået som et tegnsystem. Det udgør et nyt værktøj til at analysere ekkoer af kosmogoniske begivenheder på forskellige lokale niveauer. Fænomenet illustreres gennem en række casestudier med fokus på narrativer såvel som ritualer fra ikke-kristen skandinavisk religion. Undersøgelsen viser, at fraktal rekursivitet optræder i relation til bestemte opfattelser af tid, hvor forskellige perioder er ideologisk struktureret. Disse perioder (eller temporaliteter) beskrives med henvisning til Bakhtins begreb om kronotoper. Overførelsen af et betydningsmønster fra én temporalitet til en anden kan forstyrre den kronotop, som det overføres til. Sammenligning med finsk-karelske og kristne traditioner viser, at fænomenet er ideologisk formet med hensyn til den måde, hvorpå temporaliteter er organiseret.