Virkeligheder og religionshistorie: En introduktion til ontologier ifølge Philippe Descola - Lundager Jensen, Hans J. (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2021)
ENGLISH SUMMARY: A presentation of Philippe Descola’s model of four ontol-ogies (animism, totemism, analogism, and naturalism) and six forms of attach-ment (gift, exchange, etc.) and an argument for their relevance for the academic study of religion. The four ontologies overlap partly with Robert Bellah’s stages of cultural-religious evolution: Animism and totemism dominate in tribal religions, analogism in archaic and post-axial religions, naturalism (or natura-culturalism) in the post-Christian modernity. DANSK RESUME: En præsentation af Philippe Descolas model over fire ontolo-gier (animisme, totemisme, analogisme og naturalisme) og seks relationsformer (gave, bytte m.m.) med argumentation for deres relevans for religionsvidenskaben. De fire ontologier relateres til Robert Bellahs religionshistoriske stadier: Animisme og totemisme dominerer i tribale religioner, analogisme i arkaiske og post-aksiale religioner og naturalisme i den post-kristne modernitet.