Et billigere alternativ til KommuneKredit - Bredo, Lukas (Reformator – Tidsskrift for samfundsløsninger, 2025)
KommuneKredit låner ud til investeringer i kommuner og regioner. Regeringen og KommuneKredit er i foråret blevet enige om, at Danmarks Nationalbank på vegne af staten skal finansiere KommuneKredits obligationsudstedelser snarest muligt. Det vil betyde lavere finansieringsomkostninger. Artiklen evaluerer aftalen og argumenterer for, at aftalen på sigt vil udgøre en samfundsøkonomisk gevinst, fordi markedsrenterne til obligationer udstedt til KommuneKredit er højere end markedsrenterne til obligationer udstedt af Nationalbanken. Rentespændet mellem markedsrenterne på sammenlignelige obligationer udstedt af hhv. Nationalbanken og KommuneKredit har således medført merudgifter på i størrelsesordenen 770-1.160 mio. kr. årligt i 2020-2022. Artiklen argumenterer for, at regeringen bør indføre et såkaldt ’buy-back program’ for at accelerere indfasningen af den samfundsøkonomiske gevinst. Det skal ses i lyset af, at der med aftalen alene lægges op til, at Nationalbanken opkøber 15 pct. af KommuneKredits samlede udestående obligationer. Det indebærer, at rentespændets fortsatte eksistens på de resterende godt 85 pct. af KommuneKredits udestående obligationer fortsat vil medføre et samfundsøkonomisk tab i en årrække.