Klassekammerateffekter af det kommunale 10. klassetilbud - Berg, Amalie Børre (Reformator – Tidsskrift for samfundsløsninger, 2025)
Denne analyse viser, at det kommunale 10. klassetilbud øger sandsynligheden for, at elever sigtes for ejendomsforbrydelser som tyveri og hærværk i løbet af skoleåret. Effekten ses i forhold til elever, der efter 9. klasse vælger en erhvervs- eller ungdomsuddannelse, en efterskole eller står uden for uddannelse. Resultatet skyldes sandsynligvis ikke skolegangen i sig selv, men vurderes at afspejle, at koncentrationen af udsatte unge i bestemte tilbud kan forstærke negative sociale dynamikker og øge risikoen for kriminel adfærd. Analysen bygger på tidligere forskning, der viser, at socioøkonomisk balancerede elevgrupper kan fremme positive udviklingsmønstre, særligt for elever fra ressourcesvage hjem. Erfaringerne fra 10. klasse viser, at selv velmenende politik kan have utilsigtede konsekvenser. Når unge samles i bestemte rammer, kan sociale dynamikker forstærke snarere end forebygge risikoadfærd. Med indførelsen af EPX er der fokus på at skabe mere attraktive ungemiljøer. Det kan derfor overvejes at skærpe fokus på, hvordan elevsammensætningen kan skabe både positive og negative sociale effekter som led i implementeringen.