Danskerne og den 9. april - Brunbech, Peter Yding (RADAR - Historiedidaktisk tidsskrift, 2015)
Ifølge danskerne er historie spændende og vigtigt, og unge mennesker skal lære om 9. april. Samtidig er modstandsbevægelsen ikke overraskende besættelsestidens store helte, mens politikerne har fået et mere blakket eftermæle. I øvrigt kan hele 89 % af danskerne udpege 9. april som dagen, hvor Danmark blev besat. Kun 46 % ved dog, hvorfor Tyskland invaderede landet den skæbnesvangre forårsmorgen i 1940. HistorieLab har lavet en undersøgelse af danskernes holdning til 9. april 1940, for at sætte fokus på ikke blot hvad vi ved om historie, men også på vores holdning til aktuelle historiske begivenheder. Resultaterne er en blanding af både det forventelige og noget overraskende. Undersøgelsen omfatter godt 1000 personer og er foretaget blandt et repræsentativt udsnit af den voksne befolkning i marts 2015. Undersøgelsen forholder sig ikke direkte til den nye film om 9. april, og data er indsamlet før premieren.