UNDREN OG BEFRIELSE - Anmeldelse af Preben Hertoft: Undren og befrielse. Erindringer. Hans Reitzels Forlag. 460 s. ill., kr. 350, 00 - Höpfner Nielsen, Helle (Psyke & Logos, 2001)
Preben Hertoft, professor, dr.med. og grundlægger af Rigshospitalets Sexologiske Klinik (1986), har skrevet en fascinerende erindringsbog, der dels omfatter en spændende beretning om hans liv fra undrende barn til »befriet «pensionist, dels en detaljeret og veldokumenteret redegørelse for dansk klinisk sexologis historie. Forfatterens udtalte sprogligt-litterære talent indgår i en lykkelig syntese med hans stræben efter videnskabelig hæderlighed og underbyggelse med fakta fra bl.a. et kæmpestort privatarkiv. Erindringer og sexologisk historie – »for mig er de to sider blevet uadskillelige « skriver Hertoft. Her bliver de for overskuelighedens skyld behandlet hver for sig. Et fremtrædende element i erindringerne er det forhold, at Preben Hertoft blev adopteret et par år gammel og aldrig har kendt sine biologiske forældre. »Jeg kom fra en familie, som ikke ville kendes ved mig. Og blev optaget i en anden familie, med alt hvad det indebærer af plusser og minusser. Det har præget meget af det jeg har følt, tænkt, hvordan jeg har handlet, hvad jeg har godtaget eller forholdt mig skeptisk til. Men det dominerende er en følelse af held, undren, taknemmelighed, befrielse.«