KØN OG TÆNKNING: – en diskussion af kønsspecifikke hjerneforskelle og adfærd - Møhl, Bo (Psyke & Logos, 2022)
Denne artikel indledes med en introducerende gennemgang af kønsforskelle. Der findes næppe en kultur, hvor kønnet ikke spiller en stor rolle i struktureringen af det psykosociale univers. Med interessen for kønsspecifikke hjerneforskelle er fokus blevet rettet imod det cerebrale grundlag for kognitive kønsforskelle. Trods store diskussioner synes der at være enighed om, at mænd er kvinder overlegne, når det gælder visuospatiale færdighederog, og kvinder er mænd overlegne på sproglige områder. Efter en gennemgang af de kognitive kønsforskelle gennemgås de mest betydningsfulde hjernestrukturelle forskelle, nemlig forskelle i hypothalamus og corpus callosum. Til slut diskuteres sammenhængene mellem hjerneforskelle og kognitive træk. Det fremhæves, at hjernen er et plastisk organ, hvilket betyder, at studiet af emnet køn og kognition, nødvendigvis må inddrage såvel hjerne som de psykosociale omgivelser