Fadertilknytning i det udforskende rum - en korrektion af tilknytningsteorien - Schrøder, Nanna; Sommer, Dion (Psyke & Logos, 2017)
Denne artikel undersøger og diskuterer, hvordan Bowlbys tilknytningsteori kan revideres og udvikles ved at inkludere faderbarn- tilknytning. Hvad angår tilknytningsfigurer kritiseres teorien for dens hierarkiske opfattelse af moder-barn-tilknytningen, hvor moderen anses for den vigtigste tilknytningsfigur. Som alternativ argumenteres der for, at multiple tilknytninger til mødre, faedre og andre omsorgspersoner er det typiske mønster for nutidens barn. Eksempelvis struktureret uafhaengigt af hinanden og/eller integreret i barnets sind. Nye post-Bowlbyepigenetiske og -hormonelle forklaringsmodeller og empiri praesenteres, og banebrydende konsekvenser for teorien drages. I stedet for at tilknytningsfigurernes omsorgstrang påvirkes via den klassiske evolutionaere påvirkningsvej, som Bowlby mente, peger nyere forskning på, at magtfulde epigenetiske her og nu-mekanismer er i spil.