MINDFULNESS, MEDITATION OG HJERNEPROCESSER - B. Bærentsen, Klaus (Psyke & Logos, 2011)
<span style="color: #211d1e; font-family: "Calibri","sans-serif"; font-size: 11pt; mso-bidi-theme-font: minor-latin; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-size: 8.5pt; mso-bidi-font-style: italic;">Meditation er en klassisk spirituel praksis, rettet mod at bringe sindet i ro. I artiklen rapporteres en undersøgelse af hjerneprocesser under meditation med anvendelse af fMRI. Formålet er at identificere og karakterisere hjerneprocessernes forløb under skiftet fra normal hvile til meditation og under kontinuert vedvarende meditation. Under skiftet til meditation blev der fundet øget aktivitet i hjerneområder, som er involverede i regulering af strukturerede aktiviteter, og mindsket aktivitet i områder af cortex, som er af stor betydning for selvrelateret opmærksomhed. I scanninger af skiftet fra hvile til meditation, kontinuert meditation, almindelig hvile og fingertapning blev identificeret komponenter af hjerneprocesser, som kendes fra undersøgelser af hvile. Komponenterne udviser forskellige mønstre af skiftende indbyrdes korrelation under de forskellige bevidsthedstilstande. På baggrund af undersøgelsens resultater fremsættes den hypotese, at hjerneprocesser under meditation ikke primært er karakteriserede ved, at specifikke dele af hjernen er særlig aktive, men ved at hjernens processer som helhed udviser en særlig dynamik. <span style="color: #211d1e; font-family: "Calibri","sans-serif"; font-size: 11pt; mso-bidi-theme-font: minor-latin; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-size: 8.5pt;">