LIVSVALG KONCEPTUALISERET SOM DYNAMISK REALISERING AF LIVSBANER - Schnieber, Anette (Psyke & Logos, 2009)
De valgsituationer, man i daglig tale kender som ”tilværelsens store valg”, mangler definition i den psykologiske litteratur, og det er således ikke klart, hvorvidt og evt. hvorledes disse valg adskiller sig fra andre typer. I artiklen gives en definition af ”de store valg”, og de adskilles fra andre typer af valg ved deres specielle valgmuligheder, livsbaner, der ikke eksisterer, førend agenten vælger dem. Denne konceptualisering medfører en skelnen mellem statiske og dynamiske valgtyper. At forstå ”store valg” i dette perspektiv medfører en række krav til og muligheder for den enkelte agent, som ofte overses i den psykologiske litteratur om valg og beslutninger. Perspektivet medfører også teoretiske og forskningsmetodiske konsekvenser samt konsekvenser for den måde, hvorpå samfundsmæssigt regulerede vejledningsinstanser fungerer og organiseres.