Spiritualitet som overlevelse hos tibetanske flygtninge − En analyse af livshistorier hos buddhistiske nonner i mangeårigt retreat - Elsass, Peter; Frøsig, Anna; E. Nielsen, David; Lhundup, Karma (Psyke & Logos, 2011)
Spiritualitetens betydning for mental sundhed i den globaliserede verden bliver sjældent genstand for empirisk forskning. Formålet i nærværende artikel er at få en forståelse af, hvorledes tibetanernes buddhistiske indstilling former deres liv, med et særligt fokus på deres opfattelse af flygtningetraumet. I samarbejde med to tibetanske lamaer har 14 buddhistiske nonner i Nordindien fortalt deres livshistorier. Disse selvpræsentationer er blevet systematisk kodet ud fra de buddhistiske opfattelser af ‘tilknytning’, ‘jeget’ og ‘enlightenment’. Derefter er kategoriernes dynamiske samspil blevet analyseret efter aktantmodellen. Selvpræsentationerne er påfaldende upsykologiske og udynamiske og viser f.eks. ingen eksempler på ‘personlig udvikling’. Selvpræsentationerne afspejler således buddhismens manglende udviklingstanke. Disse resultater er til sidst blevet diskuteret i forhold til vestlige buddhisters livshistorier. Der stilles spørgsmålstegn ved, at selvom der er forskelle på Buddhisme i øst og i vest anvendes de samme buddhistiske metoder som mindfulness og retreat som behandling.