DE TIBETANSKE KRIGERE - Bruun, Camilla; Vinther-Larsen, Louise (Psyke & Logos, 2009)
Tibet har været besat af Kina siden 1949, og siden da er tibetanernes menneskerettigheder kontinuerligt blevet alvorligt krænket med alvorlige følger for Tibets folk og kultur. En af konsekvenserne er, at mange tibetanere er flygtet til et liv i eksil. I denne artikel præsenterer vi resultater fra vores kvalitative undersøgelse af tibetanske torturoverlevere (Bruun & Vinther-Larsen, 2007). Vi vil vise, hvordan vores informanter synes at excellere i at bevare integritet, anstændighed og styrke under ekstreme omstændigheder som tortur. Vi vil præsentere syv coping-faktorer, som vores informanters copingstrategier synes at være centreret omkring. Disse faktorer er: kontrol, ansvar, værdier, mening, aktiviteter, socialitet og transcendens. Faktorerne anskueliggøres gennem citater fra vores interviews, og vi vil argumentere for, at disse faktorer synes at beskytte mod offergørelse. Vi knytter vores resultater til en teoretisk diskussion af offergørelse og de syv coping-faktorer. Desuden peger vi på nogle af de vanskeligheder, som vores informanter har, og vi diskuterer perspektiver på intervention.