HJERNEN, BEVIDSTHEDEN OG ZENONS PARADOKS - Degn Pedersen, Anders (Psyke & Logos, 2004)
I neurovidenskaberne forstås bevidsthedsbegrebet almindeligvis inden for paradigmet ”Neural Correlates of Consciousness” (NCC). Denne artikel kritiserer NCC-paradigmets grundlæggende antagelser om forholdet mellem organismen, dens mentale tilstande og omverdenen. Bestræbelsen på at finde minimale neurale strukturer tilstrækkelige for bevidsthed, er sammenlignelig med at løse paradokset om Akilleus og skildpadden på Zenons betingelser; hvilket som bekendt er udsigtsløst. Som alternativ til NCC-paradigmet foreslås det, at den neurovidenskabelige bevidsthedsforskning lader sig styre af spørgsmål om, hvordan hjernen og forskellige hjerneområder er involveret i realiseringen af hele organismens mangeartede aktiviteter i miljøet. Bevidsthed er knyttet til disse fuldblodede aktiviteter, og ikke alene til processer i minimale neurale strukturer.