SKØNNE MALERIER OG SKRAMMENDE BILLEDER - Et bekymret blik på fremtidens skole - Bang, Jytte (Psyke & Logos, 2004)
<span style="line-height: 115%; font-family: "Calibri","sans-serif"; font-size: 11pt; mso-bidi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-style: italic; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-fareast-language: EN-US; mso-ansi-language: DA; mso-bidi-language: AR-SA;">Står det til Kommunernes Landsforening (KL) vil der i fremtidens skole være en stigende forventning om, at eleverne udviser autonomi i forhold til de opgaver, som skolen giver dem. De skal lære at styre deres egen tid og deres eget arbejde og de skal kunne udøve selvdisciplin. Individualisme, instrumentalisering af fagene og øget evaluering kan tænkes at vinde frem. Ud fra en analyse af KL’s oplæg, lægger artiklen op til kritisk refleksion over den udvikling, som folkeskolen er inde i og de pædagogiske tanker, som bruges til at begrunde udviklingen. Som væsentlige punkter påpeges, for det første, en mulig kulturpessimisme i udviklingen og, for det andet, kontrollens tendens til at ’skolegøre’ læreprocesserne.