MIGRATION, GLOBALISERING OG PSYKISK SUNDHED - Jessen, Tatiana (Psyke & Logos, 2004)
Migrationen behandles som et verdensomspændende fænomen associeret med samfundsomvæltninger, der medfører betydningsbærende ændringer i social, økonomisk og kulturel henseende. I kølevandet på samfundsomvæltninger flytter mennesker ude af deres lande, og drevet af mod og tro på deres ressourcer søger de til fremmede lande for at realisere migrationens mål: at starte et nyt liv. Gennem en afdækning af globaliseringens følger forsøges en perspektivering af sammenhængen mellem etniske minoriteters – flygtninge og indvandrere – aktuelle livsvilkår og deres psykiske sundhed. Der inddrages en familiefortælling, som i korte træk beskriver migrationstrømmerne fra Danmark til Amerika under koloniseringstid i det 19 århundrede. Familiefortællingen bygger broen mellem kolonisering og globalisering ved to migrationshistorier, som spænder over tre generationer. Med udgangspunkt i sociologiske og socialpsykologiske overvejelser beskrives globaliseringens tendenser koblet til migration. Særlig vægt lægges på de kulturelle ændringer i Danmark. Endvidere indføres overvejelser om almenmenneskelige, interpersonelle og individuelle aspekter der har betydning for de professionelles interkulturelle praksis og for interpersonelle relationer. De negative faktorer medfører belastninger for etniske minoriteter og blokerer realisering af personlig trivsel og migrationsmål. Ud fra en klinisk psykologisk indfaldsvinkel vurderes disse faktorer som havende en patogenskabende karakter der nedsætter, svækker og overvælder etniske minoriteters psykologiske ressourcer og kompromitterer deres psykiske sundhed.