TILKNYTNINGSTEORETISK FUNDERET FORSTÅELSE AF PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER - Jørgensen, Carsten René (Psyke & Logos, 2003)
Indledningsvist foretages en historisk forankring af den aktuelle tilgang til personlighed og personlighedsforstyrrelse. Herefter tegnes konturerne af en tilknytningsteoretisk funderet forståelse af sværere borderline personlighedsforstyrrelser hos voksne. Disse forstyrrelser er oftest forbundet med ængsteligtambivalent og i nogle tilfælde med ængsteligt-undgående tilknytning, ligesom man ser alvorlige forstyrrelser i affektregulering, mentaliseringsevne og sociale kompetencer. Alt sammen problemområder der bidrager til disse patienters karakteristiske stabile ustabilitet, vanskeligheder i interpersonelle relationer og selvskadende adfærd. Afslutningsvis berøres de terapeutiske implikationer af tilknytningsteoriens væsentlige bidrag til forståelsen af borderline personlighedsforstyrrelsen, herunder inddrages effektundersøgelser af tilknytningsfunderet psykoterapi af borderline personlighedsforstyrrelser