EN ETOLOGISK TILGANG TIL PERSONLIGHEDSUDVIKLING – Bowlby-Ainsworths tilknytningsteori - Bernth, Inger (Psyke & Logos, 2003)
Ved et enestående samarbejde udviklede Bowlby og Ainsworth deres tilknytningsteori fra 1950’erne. Et menneskebillede, hvor independens kræver afvikling af dependens, afløses af en opfattelse, hvor tilknytning og selvtillid udvikles samtidigt. Det er, når man føler sig sikker på, at hvis man kommer i knibe, er der et menneske med større ressourcer, som man kan søge hjælp hos, og som vil og kan opfatte ens appel om hjælp (en tilknytningsprson), at man mest frejdigt begiver sig ud i verden. Dette gælder fra vuggen til graven. Artiklen beskriver teoriens udvikling incl. dens forhold til psykoanalyse og dens baggrund i etologien. Udblik til empiri og aktuelle problemstillinger.