»DET ONDE« - Hauch Fenger, Paya; Berliner, Peter (Psyke & Logos, 2003)
I artiklen problematiseres brugen af psykologiske teorier til at forklare fænomener som ‘ondskab’ gennem en individualisering og naturalisering. Der argumenteres for, at denne forklaringsmodel kan anskues som en arrogant position, hvor psykologien deltager i en positionering, der marginaliserer og undertrykker folk, og som endvidere (kan) benyttes til en legitimering af voldelige handlinger. Endvidere kritiseres det, at denne retning inden for psykologien udelukkende har forsøgt at forklare og forstå fænomener, men at dette fører til en resigneret holdning til krig, vold og fattigdom, hvor man ikke søger at ændre på de faktiske forhold. Som et alternativ anlægger artiklen et diskurspsykologisk og magtkritisk perspektiv på begrebet ondskab, med henblik på en aktiv deltagelse i en ændring af de strukturelle forhold der leder til fattigdom, undertrykkelse og marginalisering. Dette gøres gennem en fokusering på og dekonstruktion af de processer, hvorigennem begreber som fx ondskab konstrueres samt en interesse for de konsekvenser italesættelsen af begrebet har. Slutteligt opfordres til at anlægge et communitypsykologisk perspektiv, idet denne metode ikke nøjes med at studere verden, men forsøger at involvere sig i en ændring af de faktiske forhold med henblik på at skabe en bedre livsverden for de marginaliserede.