DET ONDE SKAL UD! Fra dæmonologi til psykoanalyse - Andkjær Olsen, Ole (Psyke & Logos, 2003)
I artiklen påvises en historisk udviklingslinje m.h.t. forståelsen af det onde fra dæmonologien i 1400-, 1500- og 1600-tallet og frem til nyere psykoanalyse. Hovedtendensen i udviklingen er, at der sker en omtolkning af fantasien om djævlebesættelser i retning af psykiske og kropslige spændinger samt tilstedeværelse af traumatiske erindringer, og fra og med Freud samles dette i teorien om ødipuskomplekset og overjeget. En uforklaret rest af det onde, der i artiklen benævnes det dæmonisk onde, falder imidlertid ikke på plads i denne model, og det vises, at den har dybe rødder i den klassiske dæmonologi. Den fremspirende teori om det dæmonisk onde følges fra Freud over Klein og Fairbairn til Bion og Grotstein.