SUBJEKTIVITET OG BEVIDSTHED - Kauffmann, Oliver (Psyke & Logos, 2002)
Subjektivitet og bevidsthed betragtes traditionelt som intimt forbundne begreber. En række tænkere har argumenteret for, at bevidsthed par excellence eksemplificerer subjektivitet i en betydning heraf, der rejser vanskeligheder for en naturalistisk forklaring af bevidsthed. Som et pejlemærke for disse vanskeligheder har flere fundet behag i Thomas Nagels karakteristik af det subjektive aspekt ved bevidsthed gennem vendingen ‘WHAT IT’S LIKE to have an experience’. Med udgangspunkt i Nagels dictum vil jeg afgrænse forskellige mulige betydninger af subjektivitet. I lyset heraf vil forholdet mellem en såkaldt RELATIONEL og en INTRINSISK opfattelse af bevidsthed kort blive diskuteret.