KAN FÆNOMENOLOGIEN NATURALISERES? - Zahavi, Dan (Psyke & Logos, 2002)
I de seneste år er flere og flere begyndt at drøfte muligheden for at forlige fænomenologien med en form for naturalisme. Er det muligt at bygge bro mellem de fænomenologiske analyser og diverse naturalistiske bevidsthedsmodeller? Er det muligt at naturalisere fænomenologien? I deres lange indledning til antologien NATURALIZING PHENOMENOLOGY leverer de fire redaktører Jean Petitot, Francisco Varela, Bernard Pachoud og Jean-Michel Roy, hvad der må betragtes som et slags manifest for disse nye overvejelser. En indgående analyse af denne indledning kan derfor tjene som et godt udgangspunkt for den videre diskussion.