NÅR SELVOPLEVELSEN ERSTATTES AF KROP OG ÅND. Om tibetanske flygtninges ukuelighed - Elsass, Peter (Psyke & Logos, 2002)
For mange i Vesten er buddhismen blevet til et romantisk idealbillede på opnåelse af lykke og harmoni. Men tibetanske flygtninge er ikke specielt lykkelige og falder uden for den moderne såkaldte »positiv psykologi« om lykke og sundhed. De omskriver snarere deres lidelse i en ukuelighed, som bygger på, at de ikke har et begreb om et selv, men erstatter det i andre begreber om tilknytning, krop og spiritualitet. Den tibetanske anderledeshed med sit særlige udgangspunkt i den buddhistiske spiritualitet, skaber nogle specielle former for lidelse, som ikke umiddelbart kan sammenlignes med andre. Tibetanerne giver lidelsen en form for embodyment, som kan rumme en kompleksitet af mind/body i en kulturel og politisk kosmologi.