COMMUNITYUDVIKLING OG –REHABILITERING CUR-METODEN I PSYKOTRAUMATOLOGISK INTERVENTION - Cornett, Jacob A.; Høffding Refby, Mirjam; Weber Ulfeldt, Bolette; Berliner, Peter (Psyke & Logos, 2002)
I artiklen præsenteres et igangværende udviklingsprojekt med mindre butikker på Nørrebro, der sætter ind over for traumatiske oplevelser. I et forsøg på at etablere community-psykologi som en pragmatisk konstruktionistisk metodologi diskuteres en række grundbegreber, der er relevante for psykosocial intervention. Med udgangspunkt i projektet, argumenteres for en psykotraumatologi, der er baseret på begreber om subjektivitet, bevidning og community-psykologi. Vi har udviklet en traumeforståelse, hvor voldsomme hændelser forstås som særligt organiserede semiotiske sammenhænge, hvis konsekvens er, at personer frarøves muligheden for gensvar – altså for-/handling. Og, måske væsentligst, at interventionens genstand og rationale skal bestemmes som dialog i personens aktuelle fællesskab. Artiklens fremstilling af subjektivitet skaber begreber for professionel intervention. Ved at efterstræbe en metodologi i forhold til posttraumatiske belastningsreaktioner bevæger vi os fra begreber om genstanden til begreber om mål og midler i praksis. Subjektivitet analyseres som unikke udførelser af de grænseflader, hvor forskelligrettede diskurser mødes, og konstituerer en metodologi, der undersøger subjektivitet som »liminal« aktivitet.