SJÄLVETS OLIDLIGA LÄTTHET - Blob, Mattias (Psyke & Logos, 2001)
I denna artikel kommer självet att diskuteras utifrån ett något annorlunda perspektiv. Genom att fokusera på den enskildes ekologiska sammanhang och positionering förs diskussionen kring självet ur ett interaktionistiskt perspektiv. I artikeln argumenterar jag för att självet bör förstås som ett tillstånd, där den enskildes existens, varat, kommuniceras med omgivningen. Argumentationen baseras på ett socialpsykologiskt perspektiv betraktat utifrån existentialistiska ställningstaganden. Detta perspektiv medför att en sociopsykologisk intervention eller prevention, måste utgå från den enskildes självbild. En självbild som skapas, omskapas och upprätthålls i en ekologisk miljö. Självbilden är inte bara en individuell konstruktion, eller ontologisk realitet, självet är en existentiell kommunikation i syfte att bli sedd och att se.