OM NØDVENDIGHEDEN AF SYNTESER I PSYKOLOGIEN - Bang, Jytte (Psyke & Logos, 2001)
Hvordan bærer man sig ad med at udvikle en økologisk funderet begrebsliggørelse af menneskets tænkning? I artiklen argumenteres der for, at håndteringen af den indre modsætning imellem det kontekstforbundne og det kontekstoverskridende er et centralt omdrejningspunkt. Artiklen diskuterer blandt andet den utilstrækkelige bestemmelse i Leontjews teori om tænkningen og argumenterer for en udvidelse i retning af at inddrage syntesen af det enkelte og det almene på grundlag af Hegel. Undervejs illustreres, på hvilke måder denne syntese kan få betydning for psykologien.