DEPRESSION, KVINDER OG KULTUR - Petersson, Birgit (Psyke & Logos, 2001)
Der findes store forskelle i depressionsraten i forskellige kulturer, ligesom kvinder rapporterer 2-3 gange så hyppigt depression som mænd. Der er i de senere år sket en stadig udbredelse af især det amerikanske diagnosesystem DSM, som ikke medinddrager de kulturelle forskelle. De historiske forskelle, ændringerne i diagnosesystemerne og konsekvenserne af disse diskuteres. Viden om depressioner har ændret sig, således de sociale faktorers betydning er blevet tydeligere. Undersøgelsesmetoderne er blevet mere valide, omend disse stadig ikke eller kun i mindre omfang inddrager de kulturelle forskelle. Der er bl.a. stor kulturel forskel i hvilke følelser der er socialt accepteret for mænd og kvinder i forskellige samfund. Nyere undersøgelser peger på at de sociale forskelle mellem mænd og kvinder samt kønsrolleforventninger er af afgørende betydning for kønsforskellene. De ændringer, der ses i mænd og kvinders sociale forhold, ikke mindst i de Skandinaviske lande, hvor kvinder nu har været på arbejdsmarkedet siden 1960, synes at påvirke hyppigheden af depression hos de to køn.