SPÆDBARNET I FADERENS VERDEN - Madsen, Svend Aage (Psyke & Logos, 2008)
Med fædres øgede deltagelse i omsorg og kontakt med spædbarnet lige fra fødslen får professionelle også øjnene op for spædbarns-faderskabets psykiske dynamik. I denne dynamik ser vi både særtræk og ligheder i forhold til moderskabets psykologi. Herunder finder vi fødselsdepressioner som en af de mulige vildveje også i mænds forældredannelsesproces. Mænds depressionstilstande og reaktionsmønstre kan på visse områder adskille sig fra kvinders, og der kan også ses sådanne forskelle i spædbarnsmødres og -fædres fødselsdepressioner. Disse og andre kønsspecifikke karakteristika ved mange mænds forældredannelsesproces og psykologiske reaktionsmønstre peger på behov for psykoterapeutiske metoder til fædre med fødselsdepression, der også inddrager en kønsspecifik indfaldsvinkel. Herunder må der bl.a. fokuseres på de udadreagerende træk, der hyppigere ses i mænds depression, og på mandens ambivalens imellem tilknytning og autonomi. Terapien må arbejde med dobbelt fokus skiftende mellem relationerne til barnet og mandens egne erfaringer med tilknytning.