SOSIALE FERDIGHETER HOS SMÅ SPEDBARN - Undersøkelser av mødre og spedbarn i Double Video paradigme - Braarud, Hanne Cecilie; Stormark, Kjell Morten (Psyke & Logos, 2008)
Double Video paradigmet representerer en «lukket videosirkel» hvor mor og spedbarn sitter fysisk adskilt i hver sitt rom og kommuniserer med hverandre via video- og audio-kanaler hvor de er i en direkte interaksjon (Direkte), eller hvor mor eller spedbarnet får overført et opptak av partneren fra litt tidligere i interaksjonen (Opptak). Manipulasjonen skaper et brudd på sosial kontingens. Double Video paradigmet gjør det mulig å undersøke om spedbarn er sensitive til brudd på sosial kontingens, og om mødres interaksjonsatferd endres når spedbarna ikke lenger responderer aktivt på mors atferd. Double Video laboratoriet i Bergen bestod av 5 betingelser; Direkte 1-Opptak 1-Direkte 2-Opptak 2-Direkte 3. Våre undersøkelser av barnets blikkfokus og affektive uttrykk gir støtte for en sensitvitet til sosial kontingens hos to måneder gamle spedbarn. Resultater viser også at mødres vokaliseringer endres, avhengig av kvaliteten på interaksjonen med spedbarnet. Resultatene fra Double Video laboratoriet i Bergen gir empirisk støtte for at to måneder gamle spedbarn er sensitive til kvalitative endringer i mors atferd under interaksjon, og at mødre er avhengig av aktive bidrag fra spedbarnet for å opprettholde egen interaksjonsatferd. Dette tilbakeviser påstanden om at proto-dialog mellom spedbarn og omsorgsgiver er en enveis prosess som er drevet av omsorgsgiver.